Salderingsregeling voor zonnepanelen
[section label=”Media Left” bg=”310″ bg_color=”rgb(193, 193, 193)” bg_overlay=”rgba(255, 255, 255, 0.85)” padding=”60px”] [row style=”large” v_align=”middle”] [col span=”6″ span__sm=”12″] [ux_image id=”321″] [/col] [col span=”6″ span__sm=”12″ align=”left”]Salderen
Zonnestroom die je zelf niet verbruikt, lever je aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar een gunstige prijs voor. Maar ook zonder deze regeling zijn zonnepanelen heel aantrekkelijk. Ontdek hoe de salderingregeling werkt en hoe het uitpakt als de regeling wordt afgebouwd.
[button text=”Over thuisbatterijen” color=”secondary” link=”https://duurzaamnederland.net/shop/”%5D [/col] [/row] [/section]Milieu centraal heeft ons voorzien van een goede uitleg over salderen. De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025 af te bouwen. Volgens dit plan mag je vanaf 2025 elk jaar iets minder salderen. Vanaf 2031 stopt de regeling en kun je niets meer salderen. Maar ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd, blijven zonnepanelen een goede investering. Milieu Centraal legt uit waarom en geeft een rekenvoorbeeld.
Vooruitlopend op de afbouw hebben sommige energiebedrijven zelf al maatregelen genomen om de kosten die zonnepanelen voor hen meebrengen te beperken. Ze berekenen bijvoorbeeld hogere vaste kosten of een terugleverheffing.
[section label=”Media Right” bg_color=”rgb(193, 193, 193)” bg_overlay=”rgba(255, 255, 255, 0.85)” padding=”60px”] [row style=”large” v_align=”middle”] [col span=”6″ span__sm=”12″ align=”left”]Met de huidige plannen is dit het aandeel te salderen stroom tot 2031
Zonnestroom die je niet zelf gebruikt of opslaat, gaat naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we terugleveren. Het energiebedrijf betaalt je een vergoeding voor die stroom.
Situatie nu: volledig salderen
Dankzij de salderingsregeling is het heel gunstig om stroom te leveren, want je mag die stroom wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je afneemt van het energiebedrijf tegen hetzelfde tarief! Voor elke kilowattuur die je teruglevert, krijg je dus hetzelfde tarief als wat je betaald een je leverancier. Hierdoor werkt het stroomnet eigenlijk als een grote batterij: je levert er stroom aan als je veel opwekt en neemt het weer af als je het nodig hebt.
Er zit wel een maximum aan wat je mag salderen: als je jaarlijks meer stroom teruglevert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het ‘teveel’ dat je produceert. Deze teruglever-vergoeding verschilt per energiebedrijf. Ga voorlopig uit van 8 cent per kWh.
Een voorbeeld: je neemt jaarlijks 2.000 kWh stroom af van het elektriciteitsnet en je levert 2.500 kWh terug (via je zonnepanelen). Stel dat jouw stroomprijs 40 cent per kWh is. Dan betaalt het energiebedrijf jou dus 40 cent per kWh voor 2.000 kWh teruggeleverde stroom. Voor de overige 500 kWh die je aan het net levert, mag het energiebedrijf een lager tarief betalen. De salderingsregeling geldt wettelijk verplicht per jaar en dus niet per maand.
Vanaf 2025: afbouw saldering
De regering wil de salderingsregeling afbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een voorstel, het kan nog veranderen! In de tabel zie je hoe de saldering wordt afgebouwd. Het begint met een grote stap in 2025: in dat jaar mag je nog 64 procent van de geleverde stroom salderen. Dit blijft zo in 2026. Daarna gaat het in stappen verder naar beneden. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer salderen. Je krijgt nog steeds een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert. Ga uit van ca. 8 cent per kWh.
De nieuwe regeling geldt voor iedereen, of je nu al zonnepanelen hebt of ze nog gaat kopen. Het is dus voordelig om zo vroeg mogelijk zonnepanelen aan te schaffen.
[button text=”zo snel mogelijk zonnepanelen” link=”https://duurzaamnederland.net/contact/”%5D [/col] [col span=”6″ span__sm=”12″] [ux_image id=”682″ image_size=”original”] [/col] [/row] [/section]